Covid19 update: Make FREE use of our listings tool to update your online business information on 50+ platforms in one go.     WATCH NOW
rawpixel-600782-unsplash (1)

Email newsletter voor horeca: 5 tips

5 tips voor een geslaagde email campagne voor je restaurant.

Emailnieuwsbrieven hebben zich de voorbije jaren bewezen als een van de meest effectieve marketinginstrumenten, waardoor lezers zich online laten informeren over bedrijven. Mensen houden van nieuwsbrieven om een eenvoudige reden: ze bieden interessante, nuttige en leuke inhoud. Als je erover denkt om een nieuwsbrief uit te sturen, ben je aan het juiste adres.

Wat is een e-mail nieuwsbrief?

Een e-mailnieuwsbrief is een e-mail die regelmatig (bijvoorbeeld maandelijks of wekelijks) naar een mailinglijst wordt gestuurd en informatieve inhoud geeft aan de ontvangers.

E-mailmarketing is een zeer effectieve manier gebleken om met klanten in contact te komen; met name met e-mailnieuwsbrieven ben je in staat om je gasten op een goedkope manier op de hoogte te houden van promoties, nieuwe menu’s, evenementen en nog veel meer.

Wat zijn de voordelen van e-mailnieuwsbrieven?

Maar liefst 72% van de consumenten zegt de voorkeur te geven aan e-mails boven traditionele media voor zakelijke communicatie. Dit is eigenlijk goed nieuws, want e-mailnieuwsbrieven zijn veel goedkoper dan gedrukte producten. Geschat wordt dat je voor elke dollar die u in e-mailmarketing investeert, een rendement van 44 dollar zult behalen!

Er zijn nog een aantal andere voordelen:

  • Met nieuwsbrief-e-mails kunt u regelmatig contact houden met uw gasten, door ze te updaten met promoties, menuspecials, evenementen en nog veel meer.
  • Nieuwsbrieven-e-mails zijn snel te leveren en eenvoudig aan te maken.
  • Verschillende soorten inhoud – zoals tekst, afbeeldingen, video, video, externe links – kunnen worden gecombineerd, waardoor de leesbaarheid van je e-mail wordt verbeterd.
  • Dankzij smartphones kunnen je gasten nieuwsbrieven ontvangen, waar ze zich ook bevinden.

Dus…..heb je e-mailadressen van uw gasten verzameld en heb je nieuws om onder de aandacht te brengen? Dan ben je klaar om uw eerste nieuwsbrief te maken! Lees verder voor een stappenplan  voor het maken van een succesvolle e-mailnieuwsbrief.

1. Bedenk een pakkende onderwerpregel

De juiste onderwerpregel zal je open rate zeker verhogen: wees specifiek over de inhoud van de nieuwsbrief, maar wees ook creatief!

Vermijd algemene onderwerpen, zoals “februari-nieuwsbrief”….. saai! Geef in plaats daarvan interessante hoogtepunten zoals “Valentijnsdag traktaties voor jou en je lover” die seizoensgebonden zijn en tot de verbeelding spreken.

2. Inhoud, inhoud, inhoud, inhoud

Constante “me-talk” kan de lezers vervelen, dus zorg ervoor dat de inhoud leuk en aantrekkelijk genoeg is voor hen om geïnteresseerd te blijven.

De don’ts

Een nieuwsbrief is niet alleen bedoeld om te verkopen. Het belangrijkste doel is om interessante inhoud te bieden die je lezers uiteindelijk zal leiden tot het terugkeren naar jouw zaak.  Ja, nieuwsbriefe-mails zijn een manier om gasten op de hoogte te houden van nieuwe menu’s, events en speciale aanbiedingen, maar een tirade van verkoopbevorderende acties is niet de oplossing.

De do’s

Kruip in de huid van de lezer. Wat zou je graag willen lezen? Wat zou jou juist aansporen om op de “uitschrijven” knop te drukken?

Er is maar één regel voor het schrijven van een effectieve nieuwsbrief: deze moet relevante inhoud hebben voor de lezer. Dit betekent dat je je moet richten op het specifieke publiek dat je wilt bereiken en aanpassen aan hun smaak.

3. Zorg voor een aantrekkelijk design

Geweldig, nu je je inhoud hebt, is het tijd om aan het ontwerp te gaan werken.

Het is belangrijk om trouw te blijven aan uw merk bij het ontwerpen van je nieuwsbrief: gebruik bijvoorbeeld kleuren die passen bij uw merkconcept. Stel dat het thema van je Italiaanse restaurant groen, helder blauw en oranje is. Je wilt dan niet dat je nieuwsbrief in donkere tinten bruin en zwart is!

Het lettertype

Ga voor een witte of lichte achtergrond voor een betere leesbaarheid. Denk voor je lettertypen aan een match met je merk, maar probeer leesbare kleuren zoals zwart of grijs te gebruiken – afhankelijk van de achtergrond die je kiest.

Kop- en voettekst

Plaats een hoogwaardige versie van uw logo in de e-mail header om uw e-mail nieuwsbrief direct herkenbaar te maken voor uw lezers. Zorg ervoor dat u bij het maken van uw voettekst alle essentiële bedrijfsinformatie, zoals:

  • Bedrijfsnaam
  • Een link naar uw bedrijfswebsite
  • Een telefoonnummer
  • Uw locatie adres
  • Links naar sociale media kanalen

4. Plan het in!

Wanneer wil je dat je nieuwsbrief wordt verspreid? Leer de gewoonten van gasten kennen om het juiste moment uit te kiezen en ervoor te zorgen dat ze je nieuwsbrief lezen.

Denk ook aan de inhoud van uw nieuwsbrief: organiseer je vaak evenementen? Misschien wekelijks of zelfs dagelijks – maar let er altijd op dat je niet té vaak mails stuurt! Als je niet veel updates hebt om te delen, wil je misschien een maandelijkse of zelfs seizoensgebonden nieuwsbrief versturen.

Wat je ook doet, zorg dat je je nieuwsbrief met gelijke tussenpozen inplant zodat de ontvangers doorhebben wat ze kunnen verwachten.

5. Checking results

Hou in de gaten hoe je nieuwsbrief heeft gepresteerd. Zo kom je erachter welke informatie je gasten wel leuk vinden om te krijgen, en welke niet. Het aantal geopende mails is een goede maatstaf, maar ook hoeveel mensen zich uitschijven voor je nieuwsbrieven.

Need help?

Ok, nieuwsbrief-e-mails zijn eenvoudig aan te maken – maar het hele proces kan tijdrovends zijn als je verschillende tools moet gebruiken om emailadressen te verzamelen en mails te sturen na elke gast zijn bezoek.

Met SO Connect kun je automatisch gastengegevens verzamelen, email nieuwsbrieven ontwerpen met de online ontwerptool en zelf de criteria uitkiezen waarop je je gasten mailt.

Ga aan de slag! 

We hopen dat deze tips je zullen helpen om prachtige nieuwsbrief-e-mails te maken! Kijk ook eens bij onze pagina Guest Marketing om meer te weten te komen over onze tool.

More to explore

X