Covid19 update: Make FREE use of our listings tool to update your online business information on 50+ platforms in one go.     WATCH NOW
pawel-czerwinski-710838-unsplash (1)

Hoe besluit Google welk restaurant je gasten als eerste te zien krijgen?

Hoe besluit Google Maps om je restaurant in de lijst weer te geven?

Als lokale ondernemer weet je waarschijnlijk hoe belangrijk het is om gevonden te worden op Google Maps.

Maar wat zijn de kritische factoren als het gaat om het rangschikken van de zoekresultaten op Maps? Met andere woorden, hoe bepaalt Google wat te tonen (en in welke volgorde)?

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is nabijheid slechts een van de vele elementen die bij het proces betrokken zijn – en vaak zelfs niet het meest invloedrijke.

“Google-algoritmes zouden kunnen besluiten dat een bedrijf dat verder van iemands huidige locatie verwijderd is, meer kans heeft om te hebben wat  je zoekt dan een bedrijf dat dichterbij is, en daarom een hogere rangorde krijgt  in lokale resultaten” – Google MyBusiness

Google bepaalt de lokale ranking op Maps op basis van 3 aspecten:

  • Relevantie
  • Afstand
  • Prominentie

Om de lokale vindbaarheid van je restaurant, bar of hotel te verbeteren en daarmee dus te verschijnen in  zo veel mogelijk relevante zoekopdrachten in je buurt, moet je op de volgende punten letten:

Relevantie

De relevantie van je bedrijf heeft betrekking op de mate waarin je inhoud of naam daadwerkelijk overeenkomt met de zoektermen. Google evalueert of je bedrijf nuttig is voor wat de gebruiker zoekt.

Stel dat iemand op Google op zoek is naar “veganistische pizza’s” en dat je veganistische pizza’s aanbiedt, ook al zijn het geen specialiteiten van het huis. Als je dit niet specificeert in uw menu-informatie, mis je een kans om gevonden te worden door een hongerige klant die klaar is om over te gaan tot het bezoek van je zaak.

Zorg er dus voor dat je je bedrijfsinformatie aanvult en bijwerkt om Google te helpen begrijpen wat je doet.

Afstand

Dit is vrij eenvoudig: hoe ver is je zaak verwijderd van de werkelijke GPS-locatie van de gebruiker – of, op dezelfde manier, van de locatieterm die bij het zoeken wordt gebruikt? Hoe meer de zoekopdracht of locatie overeenkomt met jouw online informatie, hoe groter de kans is dat je wordt gevonden!

Prominentie

Volgens ondernemers is dit het meest uitdagende van de drie punten. Prominentie verwijst naar de online reputatie van je bedrijf, wat betekent dat alle informatie die Google krijgt over je bedrijf van over het web. We hebben het over links, artikelen en andere verwijzingen naar je bedrijf, maar meestal komt het neer op reviews.

Klantenbeoordelingen lijken een van de belangrijkste factoren in de Google Maps ranking te zijn. Google bekijkt  het aantal en de kwaliteit van de reviews om je lokale ranking te bepalen.

Daarom heeft het krijgen van meer beoordelingen en het verbeteren van je ratings uiteindelijk een betere lokale ranking tot resultaat.

More to explore

X