Covid19 update: Make FREE use of our listings tool to update your online business information on 50+ platforms in one go.     WATCH NOW
Local Findability

Waarom is lokale vindbaarheid belangrijk?

Hoe vindbaar is jouw restaurant? 4 manieren om local search in te zetten.

Wat als iemand 10 jaar geleden bijvoorbeeld een lokaal restaurant wilde vinden? Hij zou waarschijnlijk gebruik hebben gemaakt van YellowPages – want dat was precies waarvoor ze bestonden. Vandaag de dag heeft de steeds snellere ontwikkeling van smartphones, zoals de precieze lokalisatie van zoekresultaten, een revolutie teweeggebracht in de manier waarop wij, nou ja, dingen vinden.

Nu is het voor een consument veel gemakkelijker om de beste en dichtstbijzijnde plek te vinden om te dineren onder de honderd opties. Waar hij ook is, wat hij ook zoekt. Het is slechts een vingertop verwijderd.

Eén ding is zeker: de snelverandernde technologie heeft ervoor gezorgd dat je lokale bedrijf beter vindbaar is geworden. Aan de andere kant is het nu uitdagender om je te onderscheiden van de massa. Een toplocatie garandeerd geen bezoekers meer. Het internet kan een harde plaats zijn, en je moet je naam in de top van de lijsten houden om concurrerend te blijven. Hoe? Laten we beginnen met het optimaliseren van de lokale vindbaarheid van je restaurant en het te gebruiken als een slimme marketing tool.


Hier zijn 4 tips die je kunt inzetten om beter gevonden te worden door mogelijke gasten

1. Lokaliseer jezelf!

Help Google te begrijpen waar je actief bent. Zorg er eerst en vooral voor dat je de juiste lokale contactgegevens op je website toevoegt: zelfs het kleinste verschil – Valeriusstraat 11 in plaats van Valeriustraat 11b – zal worden bestraft met een lagere ranking. Consistentie is hierbij het belangrijkst. Google wil namelijk koste wat het kost vermijden dat Google-gebruikers voor een verkeerd adres komen te staan of de openingstijden niet kloppen. Wannner alle plaatsen waar je adres voorkomt hetzelfde staat aangegeven, is Google er zekerder van dat het klopt en vermijd je onnodige verlies van plaatsen op de ranglijst. Deze lijst is onderdeel van Google MyBusiness. Google maakt deze standaard aan, dus je moet je Google MyBusiness profiel claimen om het te kunnen wijzigen. Het is van belang dat je volledige controle hebt over Google MyBusiness: het bevat alle informatie met betrekking tot je bedrijf. Ook kun je daar foto’s van je zaak en menu uploaden, en reageren op reviews.

2. Let goed op je reviews

Een van de meest invloedrijke factoren als het gaat om het rangschikken van je zaak op Google zijn je reviews. Ook vertrouwd meer dan 88% van de consumenten evenzeer op reviews als op persoonlijke aanbevelingen!
Controleer dus voortdurend de kwantiteit, de kwaliteit en de actualiteit van je online reviews. Reageer op zowel negatieve als positieve recensies om de betrouwbaarheid van je naam te vergroten en meer gasten aan te trekken.

3. Zorg ervoor dat je website mobielvriendelijk is

Ok, je hebt het: je lokale ranglijsten doen het goed en veel gebruikers vinden je site via een websearch. Laten we een stapje verder gaan: wist je dat 65% van de consumenten de website van het restaurant bezoekt alvorens een reservering te maken? En wist je dat sinds 2018 meer dan 50% van al het websiteverkeer via mobiele telefoons gaat? Door een mobiel-vriendelijke website te ontwerpen, verzeker je gasten van de beste surfervaring – welk apparaat ze ook gebruiken. Dat zal de kansen om ze naar je locatie te krijgen verhogen.

4. Blijf actief op sociale media

Zoekmachines houden bij het bepalen van de volgorde waarin ze de zoekresultaten weergeven steeds meer rekening met social media informatie. In sommige gevallen staan de sociale netwerkpagina’s van je bedrijf bovenaan de zoekresultaten, en dan pas e website. Onderschat nooit de kracht van het onderhouden van social media!

More to explore

X