Covid19 update: Make FREE use of our listings tool to update your online business information on 50+ platforms in one go.     WATCH NOW
rawpixel-1054575-unsplash (1)

Wat is online reputatie en waarom is het belangrijk?

Wat is online reputatie en waarom is het zo belangrijk?

Bij het runnen van een horecabedrijf zorg je ervoor dat je gasten een geweldige ervaring opdoen, door het gebruik van hoogwaardige producten en het leveren van een uitstekende service.

Maar er is nog een ander punt waarop je je moet richten: je online reputatie. Maar wat houdt dit nu eigenlijk in?

It’s a connected world!

10 jaar geleden waren aanbevelingen van vrienden of kennissen het belangrijkst in het ‘waar te eten’ beslissingsproces. Nu, met de opkomst van sociale media, smartphones en review sites, zijn mensen gaan vertrouwen op digitale mond-tot-mondreclame. 88% van de consumenten heeft evenveel vertrouwen in online reviews als in persoonlijke aanbevelingen!

Dat geldt voor alle soorten bedrijven: hotels, maar ook restaurants en bars.
Laten we er voor dit voorbeeld van uitgaan dat je een hotelmanager bent. Onderzoek wijst uit dat meer dan 60% van de boekingen online worden gemaakt, en de reizigers zoeken dan ook online naar informatie over hotels voordat ze over gaan tot een boeking. Ook voor restaurants geld dat maar liefst 62% van de gasten zegt dat online reviews de meest invloedrijke factor zijn bij het kiezen van het restaurant. Je kunt dus zeker stellen dat online reputatie belangrijk is.

Online reputatie in de praktijk

De uitdrukking online reputatie verwijst naar een groep strategieën en technieken om ervoor te zorgen dat uw potentiële klanten de juiste informatie vinden wanneer ze online over u zoeken. Deze informatie omvat links, artikelen en andere verwijzingen naar uw bedrijf op blogs en sociale netwerksites – naast de belangrijkste, online reviews van klanten.

Hou je reputatie in de gaten.

Controle is de eerste stap. Ben je op de hoogte van watt zeggen mensen over je zaak op het web?
Je moet voortdurend zoekmachines (voornamelijk Google), sociale media en review sites in de gaten houden om twee vragen te kunnen beantwoorden:

  • Praten mensen over mijn zaak?
  • Wat zeggen ze over mijn zaak?

 

1. Goed review management

Houd er rekening mee dat het schrijven van een recensie niet vervelend mag zijn voor uw gasten, noch tijdrovend: vermijd spamming en zorg ervoor dat je een directe link naar uw bedrijfsreview pagina toevoegt wanneer je om feedback vraagt. Lees hier meer over in het artikel:  7 tips om meer reviews te krijgen .

Naast de kwantiteit is ook de kwaliteit van de beoordelingen van belang: volgens onderzoek is 3,3 sterren de minimale beoordeling van een restaurant om uberhaupt een bezoek te overwegen. Om je ranking te verbeteren, moet je ervoor zorgen dat je gasten een ideale ervaring hebben, en dat gaat allemaal over producten en service van hoge kwaliteit. Als je positieve recensies krijgt, zorg er dan voor dat je ook op een paar daarvan antwoordt: dat maakt dat je blije gasten zich nog meer gewaardeerd voelen.

In het geval van slechte beoordelingen, geen paniek: ze zijn geen probleem, maar een kans! In de eerste plaats helpen ze u om hiaten en zwakke punten in uw bedrijf te identificeren, zodat u ze kunt oplossen. Ze vergroten ook uw geloofwaardigheid: 95% van de kopers vindt een product of dienst niet betrouwbaar met alleen positieve beoordelingen, omdat ze daar een te eenzijdig beeld van krijgen.

Het is echter van cruciaal belang dat u slechte beoordelingen goed beheert en dat alles te maken heeft met de manier waarop u erop reageert. Lees: 10 tips om te reageren op negatieve beoordelingen.

2. Blijf actief op social media

Being active on social media platforms shows that your business is fresh and rolling. Create schedules for events (social networks algorithms reward that), engage with users, post relevant content for your targeted audience.

3. Wordt gevonden door je gasten 

Your online reputation also affects your search online visibility.  As you probably know, Google decides what to show on Maps (and in what order) based on many factors, one of them is the number and quality of reviews. The more and better reviews you get, the higher your ranking will be in search results. That means that your place is more likely to be displayed in relevant searches in your area. As a consequence, you will get more visibility – and attract more guests.

4. Maak gebruik van tools 

Je hoeft het niet allemaal zelf te doen. Technologie heeft online reputatiemanagement een stuk eenvoudiger gemaakt. Dankzij tools zoals SO Connect kun je het review proces automatiseren: het verzamelen en beantwoorden van al je reviews vanuit één handig platform. Dat bespaart je veel tijd.

Om te ontdekken wat wij kunnen doen voor je online reputatie, lees dan meer over Review Management.

More to explore

X